MET LIEFDE VOOR DIGITALE KUNST

De zelfrealisatie in creativiteit

Toen ik een klein kind was, beloofde ik mijn moeder en mijn grootouders dat ik een advocaat zou worden. Ik was er oprecht van overtuigd dat het het beste voor mij zou zijn. Hoewel ik in mijn hart wist dat ik een danser, acteur of schrijver wilde worden. Mijn moeder vertelde me altijd dat ik niet de kost zou verdienen als artiest. Ik weet dat ze het niet verkeerd bedoelde, ze steunde me altijd in mijn creativiteit, maar ze moest ook op een praktische manier denken. Dat is wat ouders doen.

Als je naar de geschiedenis kijkt, hebben we geleerd dat kunstenaars bijna altijd dronken waren, verslaafd aan drugs, zonder fatsoenlijk leven, hun partnerschappen of huwelijken duurden maximaal een jaar en ze hadden andere niet zo veel verantwoordelijke aspecten.

Maar als je goed kijkt, kun je 1000+1 voorbeelden vinden, dat het niet altijd zo is. Paulo Coelho - een van de best betaalde artiesten, Franz Kafka - bang voor alcohol alsof het de duivel is, zangers en Hollywoodacteurs die het goede voorbeeld geven.
Roem kan moeilijk zijn, maar het is aan ons hoe we daar mee omgaan. Ik denk dat ze het ons zo op school leren om ons geïnteresseerd te houden in de geschiedenis en literatuur.

Ik zeg niet dat je meteen miljardair gaat zijn, of dat ooit gaat worden. Als je geld creëert, dan zal het je waarschijnlijk nooit lukken. Want in de kunst is er geen tijd om een grote zakenman te spelen, als je de kunstenaar bent. Er is alleen tijd en focus op creativiteit en andere meer belangrijke dingen.

Oefening

Ik stel een kleine oefening voor die een beetje creativiteit vereist, maar meer om je te helpen jezelf te kennen en te beseffen hoeveel vuilnis we uit ons verleden met ons meedragen. Neem een papier en pen en schrijf in de kolom zoveel dingen als je kunt bedenken onder deze zin:

WAAROM BEN JE GEEN KUNSTENAAR, WAAROM CREËER JE NIET, WAAROM PROBEER JE NIET

Attentie! Je hoeft nog niet te denken over een professionele carrière - je kunt thuis en in het privéleven creatief zijn (mama's kunnen bijvoorbeeld 's nachts borduren, managers kunnen ontspannen in de vorm van foto's maken in de natuur, een drukbezette chef-kok kan ontsnappen van zijn werk naar dromenland door te schilderen, etc.).
Zie voorbeelden:

 1. Het kost te veel geld (alle benodigdheden, cursussen etc.)
 2. Het talent is mij niet gegeven. Ik ben niet geboren als kunstenaar.
 3. Tijd doorbrengen met mijn familie is mijn prioriteit; niets kan daarvoor gaan.
 4. Ik kan niet schrijven. Ik ben vooral niet goed in grammatica.
 5. Iedereen zal me verlaten; ik zal alleen zijn.
 6. Mensen zullen jaloers op me zijn.
 7. Ik voel me beter als een doorsnee persoon met een gewoon leven.
 8. Ik verdien het niet.
 9. Ik ben te oud om te experimenteren of een kunstenaarscarrière te beginnen.
 10. Creativiteit is niet mijn sterkste kant.

Denken aan jezelf is de sleutel

Denk erover na, lees het een paar keer en als je tevreden bent met je antwoorden, maak dan een tweede kolom ernaast. Draai alle negatieven om in positieve.

Zie voorbeelden van de negatieve antwoorden hierboven:

 1. Het is niet nodig om alles meteen te hebben. Ik kan klein beginnen.
 2. Misschien heb ik het talent niet, maar ik kan mijn vaardigheden wel op peil brengen. Ik kan het!
 3. Mijn familie is een prioriteit, maar als gezond persoon heb ik recht op wat tijd voor mezelf. Een gelukkige moeder is een goede moeder.
 4. Grammatica kan worden geleerd, en in schrijven kan je je bekwamen.
 5. Echte vrienden en familie zullen me nooit verlaten, en degenen die weg zullen gaan, waren niet echt.
 6. Er zal altijd jaloezie zijn in deze wereld.
 7. Ik ben niet Lady Gaga (niks persoonlijks). Kunst betekent niet noodzakelijk extravagantie
 8. Nou zeg, zo moet ik helemaal niet denken. Kijk naar de mooiste kunstenaar in deze wereld - de natuur.
 9. Er is geen grens aan creativiteit - zeker niet leeftijd. Ik zal nooit te oud zijn om iets nieuws te ontdekken.
 10. Hoe kan ik het weten als ik het niet geprobeerd heb?
Voel je je nu beter? Herlees de twee kolommen en vergelijk ze. Wil je nu iets maken? Heb je iets nieuws ontdekt, binnenin je, wat je blokkeerde? Je kunt er nu een tijdje over nadenken.

Bevestiging

Hou je lijst bij, en je kunt er af en toe op terugkomen. Bewerk en werk het bij. Of je kunt gewoon de onderdelen doorhalen die je al hebt opgelost. Er is ook een andere manier om het nog verder te verbeteren.

Het heet een bevestiging. Kies de drie meest essentiële dingen uit de positieve lijst, die je echt raken. Schrijf het op een stuk papier of op een post-it en plak het op een plek die je vaak ziet zoals een spiegel, koelkast, kast enz. Alle keren dat je het ziet, zul je je veel beter en positiever voelen. Misschien stimuleerd het zelfs je creativiteitskant.

Ik deed het vroeger tijdens mijn slechte tijden op de middelbare school. Soms doe ik het zelfs op mijn werk. Niemand kan het daar sowieso lezen, want ik schrijf ze altijd in mijn moedertaal - Tsjechisch :)

Deze oefening kan ook op vele andere gebieden nuttig zijn. Het is een bekende truc waardoor je je blokken kunt afbreken. Maar - het vereist veel eigenwaarde en eerlijkheid. Zonder dat kun je niet aan jezelf werken.

Als je trots bent op je lijst, voel je vrij om die met mij te delen, en ik zal er naar kijken. Je kunt me om feedback vragen of ik kan elke vraag die je hebt beantwoorden. U kunt deze sturen naar [email protected].

Je bent succelvol ingeschreven voor Pixelz Fairy
Welkom terug! Je bent geregistreerd.
Prima! Je bent nu ingeschreven.
Gelukt! Je account is volledig geactiveerd, je hebt nu toegang tot alles.